- شنبه 23 اردیبهشت 1402 - 01:11
- کد خبر : 3374
- مشاهده : 47 بازدید
- بلاگ

من افتخار می کنم زادگاهم دزفول، موطن علما و عرفای کم نظیری همچون مشایخ انصاری ، عاملی ، معزی ، بیگدلی ، سادات داعی ، ظهیرالسلام ، نبوی ،اقامیری ،قاضی دزفولی و در راس همه شیخ اعظم مرتضی انصاری (ره) بوده است که عمر خود را صرف دفاع از ارزشهای متعالی نمودند. همچنین افتخار می […]
من افتخار می کنم زادگاهم دزفول، موطن علما و عرفای کم نظیری همچون مشایخ انصاری ، عاملی ، معزی ، بیگدلی ، سادات داعی ، ظهیرالسلام ، نبوی ،اقامیری ،قاضی دزفولی و در راس همه شیخ اعظم مرتضی انصاری (ره) بوده است که عمر خود را صرف دفاع از ارزشهای متعالی نمودند. همچنین افتخار می کنم به سرداران و سربداران شهیدی که تقدیم لاله زار میهن اسلامی شدند و اجازه ندادند تا دزفول یعنی دروازه ایران به روی خصم نابکار باز شود!
و باز افتخار می کنم به هزاران مهندس، معمار و سازندگان سازه ها و بناهایی که امروز به وجود آنها می نازیم و بر اجداد خود درود می فرستیم که با سر انگشتان هنرمند خود آثار کم نظیری همچون قناتها، آسیابها، بندها، نقش نگار های آجری و بناهای تاریخی ارزشمند را به یادگار گذاشتند تا نشان دهند تمدن در این شهر ریشه هزاران ساله دارد!
البته این یادداشت را به نیت شیخ اعظم انصاری (ره) نگارش میکنم که این روزها مصادف است با سالروز تولد معظم له!
خدا میداند که درباره فضائل شیخ انصاری چقدر کتاب، رساله و مقاله نوشته شده که نیازی به تکرار مجدد آنها نیست و اگر قرار است حرفی ماندنی از شیخ زده شود، باید به ضعف ها و سستی هایی که در زندگی امروز ما، از فقدان چنین شخصیتی بیداد می کند، یاد کنیم و از خود بپرسیم که چرا در روزگار ما از درس مکاسب شیخ انصاری که فقه بازار است خبری نیست ، در حالی که سال های نه چندان دور همه بازاریان اعم از باسواد و بیسواد از احکام و دروس مکاتب شیخ انصاری مطلع بودند و مطابق آن عمل مینمودند!؟
ممکن است کسی در جواب بگوید مگر جمعیت دزفول در آن زمان چقدر بوده است؟
در حالی که چند قرن است بازار دزفول بارانداز بزرگی از انبارهای تجاری نه تنها برای خوزستان بلکه برای استان های همجوار بوده و به لحاظ کارکرد از امروز مهم تر بوده است که مستندات آن موجود است و در این یادداشت مجالی برای باز کردن آنها نیست.
اتفاقاً علمای قدیم دزفول به خوبی دریافته بودند که اگر بازاریان که قلب تپنده اقتصاد در یک جامعه هستند را با احکام و اصول فقهی مرتبط با بازار آشنا کند همین بازاریان با عمل خود بهترین متذکر برای جاری نمودن روح و روان دین در جامعه خواهند بود.
زیرا آنچه در مکاسب شیخ انصاری (ره) آمده است، همان اصولی است که بازاری از بازار اسلام باید بداند!
اگر بازاریان امروز ما با محرمات و مباحات در کسب و کار آشنا بودند، آیا این همه گرانفروشی، احتکار، تقلب، غش در معامله در بازار رایج بود؟
چرا لقمه های خدای ناکرده حرام باید سر سفره های ما پهن شوند و زبانم لال نطفه هایی به عمل آید که خدا نشناس باشند؟
کجا غفلت شده است؟ چه کسانی غفلت کردهاند؟
درس مکاسب درسی مادرزادی نبوده است که بازاریان قدیم آن را بلد باشند! لابد کسانی برای بازاریان جا انداخته اند که باید محرمات و مباحات و اقسام بیع و خیارات را بدانند تا رزق و روزی با برکت و حلال داشته باشند!
غفلت آنجا است که رابطه صمیمی، محکم و تنگاتنگ علما با بازاریان به هر دلیلی، کم رنگ یا گسیخته شده است؟
سخن از رابطه صمیمی، محکم و تنگاتنگ به میان آمد؟
راستی این چه رابطه ای است؟
رابطه صمیمی رابطهای است که معمولاً میان دوستان با وفا و دلسوز برقرار می شود.
رابطه محکم رابطه ای است که با ملاط خرد و وجدان محکم می گردد.
و رابطه تنگاتنگ رابطهای است که به طور مستمر و پیوسته ادامه می یابد.
آری! رابطه میان علمای قدیم و بازاریان بدین گونه بود و حشر و نشر بازاریان و علما زبانزد خاص و عام بود!
اگر برای یک بازاری مشکلی پیش می آمد، عالم محله جلودار می شد تا با کمک دیگران مشکل را برطرف نماید و همین امر سبب صمیمیت میشد!
اگر یک بازاری انحرافی از معیارها برایش رخ میداد، عالم محله با خرد و وجدان ، هم او را درک میکرد و هم راهنمایی و ارشاد!
و از سوی دیگر درب منزل علما همیشه باز بود تا به تنگاتنگی ارتباطات آسیبی وارد نشود!
امروز این رابطه ها سست شده و بازاری احساس نیاز به عالم محله اش نمیکند و عالم محله هم خود را مانند طبیبی می داند که مریض باید به سراغ او برود!
در این وانفسا آنچه زمین می ماند و به منزلگاه خود نمیرسد احکام نورانی اسلام اند مانند حلال، حرام، مباح انصاف، خمس، زکات، صدقه، انفاق و خیرات و مبرات!
جالب است بدانیم که شیخ اعظم (ره)، مکاسب را به گونه ای تنظیم نمود که قابلیت تدریس داشته باشد و اگر کتاب حوزه شده است به همین دلیل بوده است!
اگر بازگشت به ارزش های متعالی خواست ما هست باید رابطه میان عالم محله و بازاری بازسازی شود! رابطه ای مبتنی بر صمیمیت، استحکام و استمرار!
بیتردید فرهنگ زیربناست و فرهنگ مجموعه و منظومه ای است از ارزشها و فضائل و البته بهترین ارزشها و فضائل، معارف اسلامی و انسانی اند!
به زعم این قلم روح مطهر شیخ انصاری (ره) زمانی از ما خرسند و خوشحال خواهد شد که شاهد حیات مجدد بازار اسلام باشد!
بازاری که خون جاری در شریانهایش، ایمان باشد نه سکه و دلار. ایمانی مبتنی بر مکاسب شیخ اعظم(ره)!
اگر به دنبال هویت از دست رفته هستید بازار را دریابید!
قدرت اله متین
۱۴۰۲/۲/۲۲
نظرات